Poprawa efektywności urządzeń chłodniczych, zmniejszenie energochłonności, obniżenie kosztów inwestycyjnych oraz niwelowanie degradacji środowiska związanej z ich użytkowaniem należą do podstawowych zadań podczas projektowania i budowy instalacji tego typu. Analiza czynników obiegowych stanowi ważny element przygotowań urządzenia do eksploatacji.
W monografii omówiono właściwości termodynamiczne i możliwości wykorzystania czynników naturalnych do realizacji obiegu lewobieżnego. Omówiono także obiegi porównawcze służące do prawidłowego opisu przemian zachodzących w urządzeniach z obiegiem lewobieżnym i zanalizowano sposoby ich wyboru. Przedstawiono metodę wyznaczania właściwości termodynamicznych mieszanin, na podstawie której wybrano skład mieszanin poddanych badaniom eksperymentalnym, które potwierdziły, że zastosowanie mieszanin wieloskładnikowych w urządzeniach chłodniczych może przynieść wymierne korzyści. Książka jest przeznaczona dla studentów i pracowników naukowych zajmujących się urządzeniami realizującymi obiegi lewobieżne.