Autor: Karabon B.

ISBN: 83-7085-948-8

Liczba stron: 119

,

Woski naturalne, surowy wosk montanowy i jego przerób

19,00 

Dostępność: Na stanie

W monografii “Woski naturalne, surowy wosk montanowy i jego przerób” w sposób chronologiczny omówiono znaczenie wosków naturalnych w różnych okresach czasu. Przedstawiono przemiany, jakim podlegała pramateria (roślinne tłuszcze, woski i żywice) w procesach utorfienia i tworzenia się węgla brunatnego, oraz ekstrakcyjne metody otrzymywania surowego wosku montanowego. Podano sposoby rozdziału wosków naturalnych na grupy związków i metody ich jakościowej i ilościowej analizy. Omówiono technologie odżywiczania surowego wosku montanowego, rafinacji i przerobu do jasnych półsyntetycznych wosków montanowych oraz ich zastosowanie, a także wybrane właściwości fizykochemiczne wosków naturalnych, które uznano za charakterystyczne dla stanu woskowego.

somdn_product_page

Profesor zw. dr hab. Bohdan Karabon, emerytowany profesor Politechniki Wrocławskiej, urodził się 24.01 1928 r. w Brześciu. Studia ukończył na Wydziale Chemicznym Politechniki Wrocławskiej, na której pełnił następnie funkcje prodziekana Wydziału Chemicznego, zastępcy dyrektora Instytutu Chemii i Technologii Nafty i Węgla, kierownika Zakładu Chemii i Technologii Węglopochodnych, kierownika Studium Podyplomowego. Był członkiem Komitetu Karbochemii PAN.

Prace profesora Karabona z zakresu wosków montanowych, produktów węglopochodnych i właściwości koksotwórczych węgli były nagradzane przez krajowe i zagraniczne towarzystwa naukowe i wydawnictwa. Jest autorem czterech monografii, w 2002 roku ukazała się jego książka “Smoła węglowa i benzol koksowniczy jako surowce przemysłu chemicznego”. Za działalność naukową i dydaktyczną wielokrotnie otrzymywał nagrody: Ministra Nauki, Szkolnictwa Wyższego i Techniki oraz Rektora, Senatu I Dziekana Politechniki Wrocławskiej.

 

W monografii “Woski naturalne, surowy wosk montanowy i jego przerób” w sposób chronologiczny omówiono znaczenie wosków naturalnych w różnych okresach czasu. Przedstawiono przemiany, jakim podlegała pramateria (roślinne tłuszcze, woski i żywice) w procesach utorfienia i tworzenia się węgla brunatnego, oraz ekstrakcyjne metody otrzymywania surowego wosku montanowego. Podano sposoby rozdziału wosków naturalnych na grupy związków i metody ich jakościowej i ilościowej analizy. Omówiono technologie odżywiczania surowego wosku montanowego, rafinacji i przerobu do jasnych półsyntetycznych wosków montanowych oraz ich zastosowanie, a także wybrane właściwości fizykochemiczne wosków naturalnych, które uznano za charakterystyczne dla stanu woskowego.

Książkę można polecić osobom zainteresowanym produktami woskowymi, chemią i technologią węgla brunatnego oraz geochemikom, a także pracownikom naukowym, wykładowcom i studentom wydziałów chemicznych specjalizujących się w chemicznej technologii organicznej.

Waga 0,220 kg
Kategoria

Książki

Autor

Karabon B.

Rok wydania

2006

Liczba stron

119

Dział

Chemia. Technologia i inżynieria chemiczna

Format

170 × 240 mm

ISBN

83-7085-948-8